Leiderschap Rutte faalt in Europa

Doordat hij een discussie over de toekomstige koers van de Europese Unie uit de weg gaat wekt premier Rutte de indruk ‘dat het allemaal zo’n vaart niet loopt’. Terwijl diepingrijpende veranderingen voor de deur staan. Rutte toont geen leiderschap en heeft geen visie over Europa omdat zijn eigen partij, de VVD, daarover tot op het bot is verdeeld.

Dergelijke geluiden hebben we al eerder gehoord en ik heb er in dezes blog ook al vaker over geschreven: http://tinyurl.com/d297xc3. Maar nu onderstreept voormalig DNB-bestuurder prof Lex Hoogduin het nog eens: Rutte heeft volgnes hem geen enkel gevoel van urgentie bij de huidige Europese crisis. En dat is jammer, want inmiddels zet Duitsland onder bondskanselier Merkel een duidelijke toekomstkoers uit met een duidelijke visie: gecentraliseerd bankentoezicht, een Europese minister van financiën en een versterkt Europees parlement, om maar eens een paar zaken te noemen.

Een politicus die dit niet uitlegt, zeker in tijden van verkiezingen, is geen knip voor zijn of haar neus waard. Noch als leider noch als man of vrouw met een visie. de ‘vertoning’ gisteren bij het bezoek van premier Rutte aan diezelfde kanselier Merkel was voor  mij net zó tenenkrommend als in 2002 de onderdanige houding van de kersverse premier Balkenende en zijn minster van buitenlandse zaken, De Hoop Scheffer, aan de Amerikaanse president George Bush.  http://tinyurl.com/cxs8392

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers