Angela Merkel: leiderschap tegen wil en dank

Tags: , , , , ,

Het heeft lang geduurd maar tóch lijkt het erop dat bondskanselier Angela Merkel van Duitsland de Europese Unie, en daarmee de euro, uit het moeras weet te trekken. Deze week gooide zij de knuppel in het hoenderhok: alleen een vérgaande fiscale en politieke unie redt de euro en leidt tot economisch herstel in Europa. Dat is een sterk, maar lang niet overal populair, verhaal. Het toont haar leiderschap ‘tegen wil en dank’.

De stap van mevrouw Merkel betekent de afsluiting van een historische periode waarin Duits leiderschap in Europa gevoelig lag (met oog op de periode 1933-1945). Die tijd lijkt definitief achter ons te liggen. De internationale én Europese politieke en economische verhoudingen zijn in de laatste 20 jaar dramatisch veranderd. Europa, de Europese Unie, heeft geen keus meer gezien de fouten uit de verdragen van Maastricht (1992) en Lissabon (2007). De EU staat met de rug tegen de muur. Dat het zo lang heeft geduurd voordat Merkel deze stap durfde te nemen heeft alles te maken met deze gevoeligheid en met die ontwikkelingen. Maar het lijkt ook in haar karakter te liggen: mevrouw Merkel toont zich een leider die voorzichtigheid prefereert boven drastische maatregelen (die soms nodig zijn). Vandaar leiderschap ‘tegen wil en dank’.

Het inhoudelijke verhaal van mevrouw Merkel ontwikkelde zich de afgelopen in eenzelfde langzame, voorzichtige, maar onmiskenbaar pro-Europese richting. Uiteraard spelen Duitse belangen daarin een rol. Na de eenwording in de jaren 1990-1991 heeft Duitsland op wereldschaal de positie veroverd van de ‘machinekamer’ van de Chinese economische groei. Maar Duitsland deed dat sterk ingebed in en verbonden met diezelfde Europese Unie. Al;s we dan tóch samen op pad gaan (en die beslissing is al genomen in 1957), dan moet het ook goed zijn. Dan moeten we daaruit consequenties trekken en ook fiscaal en politiek één worden. Het heeft lang geduurd, maar eindelijk een Europees politiek leider met ‘ballen’ die dat nu hardop durft te zeggen!

Of zoals het Britse opinieblad The Economist het uitdrukte: “Start the Engines, Angela”. http://tinyurl.com/cxjd3n8

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers