Premier Rutte mist visie op Europa

Premier Mark Rutte toont zich verre van een sterke leider met een bevlogen visie. Niet op Nederland en al helemaal niet op Europa. Terwijl het toch zo simpel is, betoogde Trouw gisteren: kijk naar wat zijn voorganger premier Johan Thorbecke 160 jaar geleden deed met Nederland.

Het recept van Thorbecke geldt volgens commentator Hans Goslinga ook voor Europa: bestuurlijke en economische integratie hand in hand laten gaan met meer democratie.Dus met meer zeggenschap voor en betrokkenheid van u en ik. En dát lijkt inderdaad precies de reden waarom de economische crisis er zo diep in hakt en de inwoners van de EU-lidstaten zich zo weinig kunnen identificeren met Europa.

Niet voor niets maakt bondskanselier Merkel heel voorzichtig en heel langzaam de draai naar meer politieke eenheid. De jaren 2009-2012 hebben immers bewezen dat je niet met 17 euro-kapiteins op één schip kunt staan. Dat leidt tot besluiteloosheid, tot onnodig tijdverlies, tot verdere en eveneens overbodige chaos op de financiële markten en tot onbegrip bij de inwoners van de Europese lidstaten. Nederland heeft zich bij monde van premier Rutte nu al bij voorbaat buiten spel gezet door te verklaren: “ik wil geen structuurdiscussie over de toekomst van Europa”. Dat getuigt van een gebrek aan leiderschap én een gebrek aan visie. En dat is een gemiste kans.

http://tinyurl.com/bl9w44t

 

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers