Het aansprekende verhaal over Europa: wie durft?

Europa heeft behoefte aan een aansprekend verhaal dat genoeg emotie én inhoud biedt waarmee kiezers zich kunnen identificeren. Én Europa heeft zeer dringend behoefte aan leiders die dat verhaal vertellen vanuit hun eigen visie en overtuiging. Hoe moeilijk kan het zijn? En toch is juist dít wat ontbreekt: overal op ons continent, ook in Nederland.

In de discussie over wat ‘Europa’ ons al dan niet brengt is het verstandig drie zaken te organiseren: 1) een heldere visie van onze (Europese) politici waar het heen moet, 2) een discussie over de feiten van de afgelopen ruim veertig jaar, 3) een emotionele band met Europa creëren.

Gisteren verscheen daarover een artikel in Trouw (link hieronder) waarin dat helder wordt beschreven. In Nederland heeft nooit een echte Europa-discussie plaatsgehad zoals in andere landen om ons heen (Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, etc.). Reden waarom pro-Europese partijen hier – opnieuw – het toneel vrij lieten voor de meer anti-Europees gestemde partijen, lees: PVV en SP (als vóór het referendum van 2005 overigens). Dan helpen krokodillentranen niet: de drie eerder genoemde zaken wel.

http://tinyurl.com/8a8ben4

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers