Tofik Dibi te “mager” als lijsttrekker

Een kandidaat-lijsttrekker die alleen een andere “vorm” wil etaleren, maar die hetzelfde verhaal vertelt, is te “mager”. Tofik Dibi gaat het naar mijn idee dan ook niet redden tegen zittend fractievoorzitter Jolande Sap.

Een goede lijsttrekker of fractievoorzitter heeft naast een sterk, eigen gekleurd, verhaal ook een duidelijke eigen stijl van leiding nodig. Samen vormen zij het imago, het beeld dat anderen van de persoon in kwestie hebben. Verder dan dat het “scherper, origineler en anders” moet, komt hij niet, en dat is een gemiste kans. Want als hij dat werkelijk vindt, dan had Tofik Dibi de pers vorige week om de oren moet slaan (figuurlijk gesproken) met een rij van voorbeelden waaruit dat blijkt. En dat heeft hij verzuimd.

En wat zijn stijl van leiding betreft tasten we eigenlijk helemaal in het duister, want de goede man heeft nog nooit een leidinggevende politieke functie (wethouder, bestuurder, staatssecretaris, o.i.d.) bekleedt. Initiatief en lef heeft hij wel: dat bleek uit de door hem, buiten de gestaalde kaders van parlementaire democratie en partij om, georganiseerde actie om te komen tot een algeheel kinderpardon (inzake minderjarige asielzoekers). Dat getuigt van persoonlijke passie en betrokkenheid, maar het zegt niets over Dibi’s leidinggevende capaciteiten.

Dibi heeft dus nóch het een (een eigen verhaal), nóch het ander (een eigen stijl van leiding geven). Althans, tot dusverre heeft hij dat nog niet laten zien. Werk aan de winkel dus! tinyurl.com/6mouf7e

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers