De kern: een goede leider met een helder verhaal

Een goede leider verbindt, leidt de weg, enthousiasmeert en neemt resolute beslissingen op een aangename manier. Dat doet hij of zij onder meer met een helder, duidelijk en concreet verhaal. Met passie en betrokkenheid. Met zelfbewustzijn, maar ook met kwetsbaarheid waar nodig. Immers met dialoog en betrokkenheid komt vertrouwen. Die balans is cruciaal.

Dat lijkt erg voor de hand te liggen en makkelijk, maar wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de politiek dan is dat lastiger dan menigeen denkt.Herstel van vertrouwen van kiezers in de politiek is van groot belang. Het CDA likt zijn wonden ontstaan door de onfortuinlijke samenwerking met de PVV: alleen kandidaat-lijsttrekker Marcel Wintels is niet “besmet”: met dat virus. Humor is belangrijk, ook in de politiek: het maakt lastige zaken beter bespreekbaar en concreter. Kijk naar de manier waarop SP-leider Roemer bijvoorbeeld de bezuinigingen het bijzonder onderwijs aanpakte. Maar te veel humor is schadelijk; dat ondervond demissionair premier Mark Rutte toen hij werd weggezet als de “weglachpremier” die serieuze discussies en argumenten uit de weg ging.

Meer over lijsttrekkers, leiderschap en imago in mijn radiobijdrage van 8 mei 2012, radio2, NCRV: tinyurl.com/cjc87tf

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers