Nurten Albayrak: zelfdestructie van een “leider”

Zelden heb ik een “leider” zichzelf zo snel en effectief zien afbreken als Nurten Albayrak, nu ex-directeur van het COA (centraal orgaan Opvang Asielzoekers). Binnen zeven maanden van gevierd, want van Turkse afkomst, rolmodel tot een verwarde buikspreekpop die verstrikt raakte in de doodlopende straten van haar eigen fantasiewereld.

De rol van elke leider in hectische tijden is om een organisatie of bedrijf te veranderen,  deze te verankeren, mensen te verbinden, en zó de club aan te voeren. Naar binnen toe – de eigen mensen -, maar ook naar buiten. Daarvoor is een helder verhaal nodig met duidelijke boodschappen: wat is de droom, de visie van de leider ? waar brengt dat de organisatie of het bedrijf heen? Wat betekent dit voor de eigen mensen? En voor de buitenwereld? Zeker bij het COA was en is dat hard nodig: door de snel teruglopende aantallen asielzoekers en de komst van een regering met gedoogsteun van de PVV staat het COA immers zwaar onder politieke druk.

In plaats daarvan zagen we een directeur die al jaren bezig bleek met liegen, stelen, bedriegen en bedreigen. Dat zijn toch écht heel andere eigenschappen dan die een goed leider nodig heeft. Frappant dat het zó lang duurde voordat de medewerkers met deze verhalen naar buiten kwamen: ze moesten wel naar de media want mevrouw Albayrak was intern doof voor hun klachten. Overigens hoorden we deze week dat hetzelfde aan de hand is bij de Dienst Immigratie en Terugkeer Vreemdelingen (DITV).

Werk aan de winkel dus voor een andere, zwakke, leider: minister Gerd Leers, minister voor Immigratie, Integratie en Asiel.

Luister hier mijn bijdrage terug op BNR Nieuwsradio: http://tinyurl.com/d583w3q

Luister hier mijn bijdrage terug op Radio 2: http://tinyurl.com/c2uyhza

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers