Verhaal Samsom niet toekomstbestendig genoeg

Diederik Samsom, de nieuwe PvdA-leider, gaat voortvarend van start. Aan daadkracht ontbreekt het hem tot nu toe niet. Met zijn eergisteren gepresenteerde plannen zet hij in op een ‘linkse’ koers, zo luiden de commentaren. Maar is zijn visie voor de toekomst van Nederland aantrekkelijk genoeg om de PvdA weer terug te brengen aan de macht? Ik meen van niet.

Want daar draait het natuurlijk allemaal om: macht. Een leider, en zeker een politiek leider, moet macht verwerven om zijn of haar ideeën te realiseren.  Wat betreft het aspect leiderschap lijkt het er inderdaad op dat de PvdA met het duo Hans Spekman (partijvoorzitter) en Diederik Samsom (politiek leider en fractievoorzitter in de Tweede Kamer) de PvdA een duidelijke leiding verschaffen: ze willen allebei dezelfde kant op. Een belangrijke voorwaarde voor succes is daarmee vervuld. Maar een leider moet niet alleen intern binden. een leider dient evenzeer extern ‘zieltjes’ te winnen. En op dat punt heb ik mijn vraagtekens.

Want ‘zieltjes’ winnen in de politieke is een kwestie van een stevig inhoudelijk verhaal dat de leider goed vertelt. Dat laatste lukt nog wel bij Samsom – dus ook dát heeft hij vóór op zijn voorganger Job Cohen. Maar of de inhoud van het verhaal sterk genoeg is, dat betwijfelen veel commentaren. Is het niet oude wijn in nieuwe zakken? Wordt er wel voldoende hervormd om Nederland een sterkere positie te geven in het Europa van de toekomst, zeg over 5 jaar? Zijn de voorstellen aantrekkelijk genoeg om meer kiezers te trekken? En, ook niet onbelangrijk, zijn ze voor andere partijen aantrekkelijk genoeg om met Samsoms PvdA in een nieuwe regering te gaan zitten? Ook weten we nog niet wat de voorstellen van Samsom kosten en wat ze opbrengen, want het Centraal Planbureau moet de voorstellen nog doorrekenen.

Persoonlijk stelt de inhoud van Samsoms verhaal mij teleur. Het is inderdaad te veel van wat we van een eerdere, meer linkse, PvdA al kenden. Ik vraag mij af of die inhoud dan wel voldoende toekomstbestendig is. De toerkomst zal het leren

tinyurl.com/cqrdv85

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers