Leiderschap en Imago Rutte kalft in rap tempo af

Tags: ,

Leiderschap zonder een sterk inhoudelijk verhaal, dat in daden laat zien dat de verbale boodschappen ook écht kloppen, duurt niet lang. Premier Mark Rutte heeft na 1,5 jaar niet langer genoeg aan zijn joviale lach. Sterker nog, die begint toenemend irritaties op te roepen en werkt contra-productief. De roep om concrete daden, om antwoorden uit de crisis, om een visie die méér is dan alleen bezuinigen, groeit snel. Tot nu toe blijft het op dat vlak tamelijk stil. Ruttes imago van joviale, optimistische leider en doener kalft daarom  ook in rap tempo af.

De jongste ontwikkelingen in politiek Den Haag laten zien hoe moeilijk het is in tijden van crises en onzekerheden een sterke leider te zijn. Hoe kwetsbaar een imago, het beeld van een ander, is wanneer het onvoldoende door inhoudelijke boodschappen wordt geschraagd. Of wanneer naar de mening van velen geen antwoord wordt gegeven op ook alledaagse dingen (MOE-meldpunt bijvoorbeeld). Natuurlijk, VVD en CDA steunen premier Rutte nog steeds inhoudelijk, maar daarvan is op dit moment eigenlijk alleen de VVD een sterke steunpilaar. Het CDA is, net als oppositiepartij PvdA, wanhopig op zoek naar een nieuw inhoudelijk verhaal en heeft dat nog niet gevonden.

Wat begon als een communicatieve verademing na 8 jaar Balkenende (Met Rutte als de man die zegt waar het op staat, die een heldere koers uitzet en die aan de slag gaat), dreigt voor premier Mark Rutte onverwachts uit te draaien op een snelle dodenrit naar beneden. De “weglachpremier” die een “plakbandcoalitie” leidt, dat is geen sterk imago; daarop kun je geen sterk leiderschap bouwen. Maar dat is wél het beeld dat overheerst sinds gisteren de problemen in de PVV naar buiten kwamen. Hoe hecht is de coalitie onder leiding van premier Rutte nog? Waar is het inhoudelijke verhaal dat Nederland uit de crisis leidt? Waar zijn de positieve daden?

http://tinyurl.com/86r67kx

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers