Financiële ster Goldman Sachs dooft uit

Dé grote ster aan het financiële firmament, investmentbank Goldman Scachs, begint ernstig te verbleken, zo niet uit te doven. Met de publicatie van de ontslagbrief van de Londonse derivatendirecteur Greg Smith wordt duidelijk dat er heel wat mankeert aan de leiderschapsstijl en de waarden van de interne bedrijfscultuur.

Smith vat het probleem van Goldman Sachs in zijn brief zó samen: “Leadership used to be about ideas, setting an example and doing the right thing. Today, if you make enough money for the firm (and are not currently an ax murderer) you will be promoted into a position of influence.”. En verder maken medewerkers alleen kans op de topposites in het bedrijf (ja, inderdaad, met de daaraan verbonden en veel besproken bonussen) wanneer ze klanten (dat zijn overigens voor een goed begrip ándere banken die de ‘slechte’ producten van GS kopen voor hún klanten, particuliere en professionele beleggers) onder meer weten te overtuigen  te beleggen in production waar de bank zelf van af wil omdat ze niet goed presteren en geld te steken in fondsen die vooral goed zijn voor de resultaten van de bank – en dus niet per se voor de klant.

In een dergelijke cultuur is niet alleen de stijl van leiding geven immoreel en alleen gedreven door veel geld te verdienen in een zo kort mogelijke tijd. Ook de traditionele normen en waarden tellen niet langer. Laat staan dat er een duidelijke inhoudelijke boodschap valt te communiceren. Goldman Sachs loopt nu enorme imagoschade op, dat kan niet anders. Hier is werk aan de winkel.  De investmentbank dient daarom eerst intern orde op zaken te stellen: manier van leiding geven, bedrijfsdoelstellingen, normen en waarden en dán pas communicatie (in die volgorde) dienen grondig op de schop te gaan. Vervolgens zal de investmentbank een open en eerlijke dialoog aan moeten gaan met onder meer klanten, de publieke opinie, toezichthouders, etc.  Alleen dán herstelt het vertrouwen van klanten en van de ‘buitenwacht’ weer enigszins. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat dit ook echt gebeurt.

Wat ik wel frappant vindt: waarom heeft meneer Smith er 12 jaar over gedaan om tot deze conclusie te komen? De geschetste praktijken zijn, voor zover mij bekend, al van vóór 2000.

http://tinyurl.com/7ledr6q

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers