Imago ‘nieuwe gulden’ vooralsnog onduidelijk

Tags:

Het imago van de gulden staat in het middelpunt van de belangstelling. PVV-leider Wilders wil dat Nederland de gulden weer invoert en afscheid neemt van de euro. Maar het verhaal achter de ‘PVV-Gulden’ blijft vooralsnog onduidelijk, we kennen immers het rapport van Lombard Street Research nog niet.

Een imago bouw je op vorm (“hoe” vertel je het verhaal) en op inhoud (wat “is” het verhaal).

Inhoudelijk bekeken weten we nog niet wat dat ‘verhaal’ van die ‘nieuwe gulden’ zou moeten zijn. Bovendien lijkt er nogal wat af te dingen op herinvoering van de gulden. NRC Handelsblad geeft vandaag wel wat cijfers daarover, maar we kennen de achtergrond ervan niet en kunnen die dus niet in perspectief zetten. Wat we wél weten zijn de veranderingen in de wereld sinds 2002. Denken dat we “onze oude gulden” weer volledig zouden kunnen terugkrijgen, of denken dat Nederland eventueel samen met Duitsland binnen Europa en ook internationaal nog de toon kan zetten, is een illusie. Vooral in de Euro-landen zijn de economieën veel meer met elkaar vergroeid dan voorheen het geval was. Die landen vormen internationaal een groot economisch machtsblok. De onderlinge handel, investeringen, arbeidsmigratie en dergelijke is enorm toegenomen. Dat weer ongedaan maken en een eigen munt herinvoeren lijkt een onmogelijke opgave. Internationaal zorgt de opkomst van de BRIC-landen – met China, India en Brazilië voorop – voor een blijvende verschuiving in de internationale economische macht. Concurreren tegen dergelijke grote landen is met een euro-economie van zo’n 300 miljoen mensen veel makkelijker dan met een guldeneconomie van 16 miljoen mensen.

Maar ook qua “vorm” van het “verhaal” van die “nieuwe gulden” kom ik op dit niet verder dan dat elementen als ‘trots’ en ‘nationalisme’ onderdeel zouden kunnen uitmaken van het verhaal van die nieuwe gulden. Dat lijkt een beetje erg mager.

Ben benieuwd waar Lombard Street Research inhoudelijk maandag a.s. mee komt. Pas dan weten we of er ook inhoudelijk een nieuw ‘verhaal’, een nieuw imago, is te maken voor een ‘nieuwe’ gulden

http://tinyurl.com/7sddpeu

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers