VUmc: over gebrek aan leiderschap en imagoschade

Onderschatting van de ethische en publicitaire gevolgen, alsmede grote imagoschade. Dat is het resultaat van de blunders van de leiding van het VUmc. Gebrek aan empathie en inlevingsvermogen werd gisteravond in de uitzending van Nieuwsuur op een schrijnende manier geëtaleerd. Niet alleen door de hoogste leiding van het VUmc, maar nog meer door “ontdekkingsreiziger” Reinout Oerlemans. Herstel van het vertrouwen van patiënten in het VUmc zal traag en langzaam verlopen. Daar helpen nu geen “lieve boodschappen” meer aan.

Naar de redenen waarom de leiding van de afdeling Eerste Hulp van het VUmc in Amsterdam 1.500 patiënten heeft laten filmen zonder dat zij dit op het moment zélf wisten, kunnen we op dit moment slechts gissen. Dit afdoen met “we hebben mensen achteraf om toestemming gevraagd voor we de beelden zouden uitzenden” komen zowel Vumc, als producten Eyeworks niet weg. Feit is wel dat dit volledig in strijd is met de Wet op de Privacy en de Wet op de Bescherming van het Medisch Geheim. Ik kan me voorstellen dat de Inspectie voor de Volksgezondheid hier onderzoek naar gaat doen.

De pijn zit met name in het feit dat mensen die om eerste hulp aanklopten, zonder het te weten, volledig werden gefilmd en “afgeluisterd”. Alles wat normaal gesproken tussen de muren van een ziekenhuis blijft, of tussen arts, verpleger en patiënt, lag nu zo maar op straat. Immers in witte jassen gestoken medewerkers van Eyeworks keken per seconde mee welk geval “interessant” genoeg was om uit te zenden.

Persoonlijk vind ik dit ziek en misselijk makend, ook al zijn we de laatste jaren overspoeld met heel wat op exhibitionisme geënte TV-programma’s. Hier is duidelijk een grens overschreden.

De oplossing? De totale leiding van het VUmc vervangen door mensen die wél respect hebben voor wet- en regelgeving. Zij kunnen dan langzaam weer bouwen aan een goed ziekenhuis. Want vertrouwen en imago verlies je met de snelheid van het ligt tegenwoordig; herstel ervan gaat uiterst traag en moeizaam. En laten we vooral niet vergeten dat het medisch personeel in het Vumc, bijvoorbeeld dat op de Eerste Hulp, hier wel degelijk ook de dupe van is!

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers