PvdA slaat plank mis met nieuwe koers

[dutch]Ferm leiderschap is gebaat bij een sterk inhoudelijk verhaal. Omgekeerd hebben inhoudelijke boodschappen een duidelijk, eenhoofdige leiding nodig. De PvdA mankeert beiden op dit moment.

Qua uitstraling, voorkomen en verwoording van hun idealen zie ik het duo Cohen-Spekman niet met één stem spreken. Leiderschap dat heb je en kun je niet leren. Een leider die zich gedurende nu al bijna twee jaren continu publiekelijk laat beschadigen is ongeschikt om een nieuwe boodschap te verkondigen. Dat is hard, maar wel een feit. PvdA-leider Job Cohen was een goed bestuurder, niet alleen als burgemeester van Amsterdam. Maar partij- en fractieleider zijn vraagt om andere eigenschappen dan deze integere bestuurder kennelijk heeft. Oud-kamerlid Hans Spekman is nu partijvoorzitter dus kan die leiding evenmin op zich nemen vanuit zijn huidige positie. Wie dan wel? Die vraag blijft onbeantwoord.

“We hebben de sociaal-democratische veren weer hard nodig”, roepen Cohen en Spekman vandaag in hun interview met Trouw. Dat riekt mij te veel naar ongenuanceerd populisme (dit keer van links). Het komt over als geschreeuw vanachter de vuurlinies. Dat is geen visie. Dat lost de huidige problemen ook niet op. De huidige crisis bestempelen als eentje van alleen het neo-liberalisme is veel te beperkt.  Lange termijn plus werknemersbelangen zetten tegenover korte termijn en aandeelhoudersbelangen miskent bijvoorbeeld de gevolgen van de niet meer terug te draaien globalisering. Van de opkomst van bijvoorbeeld China, India en Brazilië. De crisis anno 2012 gaat veel verder dan dat: ons totale leefsysteem kraakt in haar voegen. Veel systemen werken niet meer zoals voorheen: financiën, onderwijs, gezondheidszorg, milieu, ons politieke systeem, etc. Het Rijnlandse model terug willen is net zo ouderwets, nationalistisch en bekrompen als denken dat onze belangen ophouden bij Wuustwezel, Glanerbrug en Nieuwschans.

Waar het qua visie mijns inziens om draait is: herstel van vertrouwen (in aangepaste systemen) door een open en voor iedereen toegankelijke dialoog. Mensen zeggenschap geven over hun eigen leven en leefomgeving kan daar goed bij horen. Maar niet door te suggereren dat wanneer we dat in Nederland alleen doen, dat we er dan wel zijn. En dat doet de PvdA bij monde van Cohen en Spekman in dit interview. Jammer: een gemiste kans!

http://tinyurl.com/856k24f[/dutch]

 

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers