Europa, Nederland heeft leiderschap en visie nodig

Nederland heeft zich van de kaart laten spelen in de Europese Unie de afgelopen jaren. Dat is één van de conclusies van Roel Jansen in zijn nieuwe boek “De Euro”.  We zijn nu  een klein, onbelangrijk land, terwijl we in de jaren 1988-1997 een belangrijke rol speelden in de totstandkoming van de verdragen van Maastricht (1992) en Amsterdam (1997) waarbij de euro feitelijk tot stand kwam.

De sleutel tot de verklaring daarvan ligt voor mij in leiderschap en imago. Sinds de verkiezingen van 2002 (opkomst en moord Pim Fortuyn, kabinetten Balkenende) verruilden de politieke leiders van ons land enthousiasme voor en discussie over de EU in voor scepticisme. De discussie ging alleen nog over de nadelen van Europa, dat het allemaal zo duur en ver weg is. De beeldvorming, het verhaal achter EU en de euro, kreeg zo een toenemend negatieve lading.

Wat we tóen nodig hadden was een leider (of meerdere leiders) die had gezegd: Europa is goed, maar we brengen het dichter bij de kiezer, de inwoners van alle EU-staten. Dát heeft niemand gedaan: niet in Nederland en niet in de andere EU-landen. Het tijdperk van Kohl-Mitterrand-Delors-Lubbers/Kok werd ingeruild voor dat van Schröder-Chirac-Barosso-Balkenende.

Kortom: de generatie X (40’ers en 50’ers) heeft er tot dusverre een potje van gemaakt.

 

tinyurl.com/7avae6u

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers