Zeg nu eens écht wat je bedoelt!

Het Britse opinieblad The Economist had onlangs een interessant artikel over ‘verhullend taalgebruik’ in de Amerikaanse politiek. Jammer genoeg ging het artikel alleen maar over de politiek in de VS: ik vraag me af in hoeverre dat ook geldt in Europa, in Nederland. Ik ben van mening dat we dit oordeel 1-1 kunnen kopiëren naar de situatie in ons land.

De functie van taal en tekst is toch juist om exact te zeggen wat we bedoelen, maar is dat ook zo? Normaal wijd ik er talloze zinnen aan om mijn punt helder te maken – nu vraag ik het u want mijn mening staat al vast: ik ben het volstrekt eens met The Economist. Ben ik toch erg blij dat heel veel klanten mij regelmatig opzoeken met de vraag of ik hen wil helpen hun ‘verhaal’ te definiëren en te vertellen. Ik ben er nog meer mee verguld dat veel van die klanten jaar na jaar terug komen om dat verhaal scherp te houden.

Vandaar mijn motto: zeg nu gewoon eens écht wat je bedoelt! In duidelijke, begrijpelijke taal. Dat leer ik u graag in een van mijn trainingen (zie ‘training’ en ‘producten’).

http://www.economist.com/news/united-states/21581745-how-republicans-and-democrats-use-language-war-words 

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers