De Totalitaire Staat van Barack Obama

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Snowden Oba-zorgenEcht lekker gaat het niet met de tweede termijn van de Amerikaanse president Barack Obama. Zijn leiderschap, en daarmee zijn imago als vrijheidskampioen,  is danig aangetast nu zijn verhaal over het ‘democratische’ Amerika schudt op zijn grondvesten. Met name op het gebied van elementaire democratische rechten en vrijheden blijkt deze ‘democratische’ president zich te ontpoppen tot wellicht wel de grootste vijand van juist die verworvenheden. Wie dacht te kunnen rekenen op vrijheid van meningsuiting, van vereniging en vergadering, van vrije pers en van gegarandeerd onafhankelijke  en transparante rechtspraak volgens internationaal geldende regels komt bedrogen uit. 

Guantanamo

Nog steeds is de ‘Al Quaida’-gevangenis van Obama’s voorganger op Cuba niet gesloten, ondanks zijn verkiezingsbelofte uit 2008. Nog steeds worden daar met een beroep op bescherming van de democratische rechtstaat mensen zonder proces en tegen hun wil al jarenlang vastgehouden. In de Tweede Wereldoorlog deden Nazi-Duitsland en Sovjet-Rusland precies hetzelfde. Ook in de VR China en in veel landen in het Midden-Oosten en Afrika komen anno 2013 dit soort praktijken nog voor. Ook de regering Obama slaagt erin dit onrecht te laten voortduren. De VS als voorvechter en schoolvoorbeeld van democratie en mensenrechten? Lijkt me niet.

Snowden

Een paar weken geleden werd duidelijk dat privégegevens van miljoenen internet- en mobiele telefoongebruikers over de gehele wereld van bedrijven als Google, Apple en Microsoft werden opgeslagen door Amerikaanse autoriteiten. Maar pas met de onthullingen van Edward Snowden (gepubliceerd in de Washington Post en de Britse krant The Guardian) kwam aan het daglicht dat de Amerikaanse overheid (via de NSA, de National security Agency) met programma’s als PRISM stelselmatig en illegaal allerlei informatie opslaat. Niet alleen over haar eigen burgers, maar over iedereen waar het maar de hand op kan leggen. En naar nu blijkt maken ook Europese veiligheidsdiensten, waaronder ook de Nederlandse, gretig gebruik van deze illegaal verkregen informatie. Met als argument: het voorkomt extremistische aanslagen. De VS als voorvechter en schoolvoorbeeld van democratie en mensenrechten? Lijkt me niet.

Fantasie

In NRC Handelsblad van 22 juni jl. concluderen oud-redacteur Sampiemon en oud-correspondent Van Wolferen terecht dat de hersenschim van de ‘oorlog tegen het terrorisme’ een fantasie is met extreem ernstige consequenties.  Immers, iedereen is nu per definitie al door het pure feit van zijn of haar bestaan verdacht, en moet daarom worden gevolgd en zijn of haar gegevens worden opgeslagen. Maar dát is nou bij uitstek de filosofie en de logica van een Totalitaire Staat. De VS als voorvechter en schoolvoorbeeld van democratie en mensenrechten? Lijkt me niet.

Totalitaire Staat

Ik deel dan ook van harte de conclusie uit NRC Handelsblad, maar stel het nog iets scherper: we leven sinds 11 september 2001 in toenemende mate in een Totalitaire Staat. Eerst ging de militaire macht een eigen leven leiden zonder effectieve democratische controle vooraf (zoals voorheen). Datzelfde gebeurde met het financiële systeem (zo mogen we afleiden uit de bankencrisis van 2008 en de euro-crisis van 2010). En nu is precies hetzelfde gaande met ons veiligheidssysteem: laten we Edward Snowden de Nobelprijs voor de Vrede 2013 maar toekennen. De VS als voorvechter en schoolvoorbeeld van democratie en mensenrechten? Lijkt me niet.

President Obama is met een enorme rot smak van zijn voetstuk gevallen: voor mij staat hij gelijk aan welke moderne autoritaire leider of dictator van welk klein Afrikaans of Aziatisch land dan ook. Obama? Hij is zelfs nog erger dan zijn voorganger!

Lees meer: http://tinyurl.com/o4hqx6j http://tinyurl.com/m69fjur http://tinyurl.com/ngnekjd

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers