Rutte & Samsom: makelaars in idealen?

rutjesampjeHet politieke landschap in Nederland blijft volop in beweging. Effectief leiderschap van politieke kopstukken dient zich daaraan aan te passen. Maar dat lijkt ineens in toenemende mate ook te gelden voor reeds ingenomen standpunten, voor verkiezingsbeloften. Het heeft er de laatste maanden dan ook veel van weg dat Rutte en Samsom meer makelaars in idealen zijn, dan politieke leiders met een duidelijke visie. 

Koehandel

Haalden VVD en PvdA bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer met 79 zetels nog een ruime meerderheid, nu zijn ze die in de virtuele peilingen al lang weer kwijt. Bovendien wreekt zich nu dat, na een razendsnelle formatie, het kabinet Rutte-II geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft. Dit leidt ertoe dat afspraken uit het regeerakkoord tussen VVD en PvdA voortdurend moeten worden opengebroken en aangepast. Dat had een democratische verademing kunnen zijn, omdat daardoor het parlement écht inhoudelijk iets te zeggen krijgt. Maar in de praktijk verzandt het ‘politieke spel’ in een voor zelfs geïnteresseerde buitenstaanders onoverzichtelijke kluwen van opinies, overleggen en afspraken. Het effect daarvan: de publieke opinie kenschetst dit als ‘koehandel’!

Gemiste kans

En dat is onnodig. Immers, wanneer Mark Rutte en Diederik Samsom als politiek leiders van hun partijen duidelijker de toekomstkoers van Nederland hadden gedefinieerd, dan was de speelruimte ook duidelijker geweest. Zij, en zij alleen, bepalen de speelruimte die de oppositie krijgt. Maar het lijkt nu op paniekvoetbal. Dat komt omdat die duidelijke toekomstvisie voor ons land er niet is bij dit kabinet. Gevolg: het lijkt er nu steeds meer op (zie het Woonakkoord, of nu de invulling van de nieuwe bezuinigingen) dat diezelfde oppositie alleen maar ‘goed genoeg’ is om dit kabinet te helpen aan een meerderheid in de Eerste Kamer.

Makelaars

Waar is de toekomstvisie van Mark Rutte voor Nederland? En hoe ‘hard’ zijn de idealen van Diederik Samsom? Zo lang dit niet duidelijk is, zijn Rutte en Samsom geen krachtige leiders met duidelijke boodschappen maar blijven zij makelaars in idealen. Nederland heeft recht op meer!/

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers