Les voor Rutte en Samsom: goede mensen uitzoeken is óók leiderschap!

Tags: , , ,

Een sterke leider verzamelt mensen om zich heen die bij hem of haar passen. Mensen die de zwakkere kanten van een leider aanvullen. Mensen die bekend staan om hun originele, tegendraadse, mening. Mensen met specifieke kennis of ervaring. Maar zeker: mensen van onbesproken (ethisch) gedrag. Dat is de les die Mark Rutte en Diederik Samsom mogen trekken uit de affaire Co Verdaas.

En natuurlijk dient een leider ook een duidelijk verhaal te hebben met begrijpelijke boodschappen. En moet hij of zij in staat zijn dat verhaal goed te presenteren, op een manier die grote groepen mensen aanspreekt. Het lijken allemaal van die vanzelfsprekendheden, maar het zijn dat allerminst. Wie riep er hier dat leiderschap makkelijk is?

Zowel premier Rutte als fractievoorzitter Samsom hebben te lichtvaardig gedacht over de reeds lang slepende ‘reiskostenaffaire’ van inmiddels oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) uit de tijd dat hij Gedeputeerd van de provincie Gelderland was. Dat is nu wel duidelijk. Een politicus, en zeker een bewindspersoon, heeft een voorbeeldfunctie. Staat zeker in de tijd van Twitter en Facebook voortdurend in de schijnwerpers. ‘Onder de pet houden’ is uit 1612 en niet meer uit 2012. Een onbesmet blazoen en ethisch voorbeeldig handelen is dus absolute noodzaak en zeer modern.

Mede door het handelen van Rutte en Samsom heeft de politiek opnieuw een flinke knauw opgelopen. En voor premier Rutte is het de zoveelste, inmiddels niet meer bij te houden, fout in zijn nog jonge premierschap. Zijn imago als jong, fris, optimistisch en energiek leider krijgt opnieuw een forse klap. En dit keer is ook get imago van Samsom aangetast. Ik ben erg benieuwd of er voor Rutte nog een keer ten goede komt, of dat we moeten wachten op de volgende flater.

Als Mark Rutte daarom niet oppast promoveert hij door eigen toedoen van ‘weglachpremier’ tot ‘flaterpremier’. http://tinyurl.com/aoffvuw

 

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers