Menselijke, concrete voorbeelden en verhalen ontbreken bij RTL-Carré lijsttrekkersdebat

 

Het opvallendste tijdens het RTL-Carré lijsttrekkersdebat van gisteravond vond ik: het ontbrak álle deelnemers aan menselijke, concrete en aansprekende voorbeelden en verhalen. En dat terwijl het elke politicus er toch nu om te doen moet zijn begrijpelijk uit te leggen wat al die ingewikkelde beleidsvoorstellen en bezuinigingen nou betekenen voor u en mij als kiezer.

Ik hoorde en las gisteravond vaak de opmerking: dat lag aan het strenge tijdsregime. Aan het strakke format. Aan de té strakke leiding. Maar is dat werkelijk zo? Ik geloof er helemaal niks van!

Verhaal

Een échte leider weet tot in het kleinste detail wat zijn verhaal is. Daar staat hij (of zij, dat maakt niet uit) voor. het is zíjn visie. Zijn verhaal. dat zit tot in elke haarcel, bij wijze van spreken. Een échte leider is daarom ook moeiteloos in staat zijn complexe beleidsvoorstellen en bezuinigingen om uit de huidige euro-crisis te komen begrijpelijk te vertalen. Voor iedereen. Dus zeggen “dat we de lage inkomens compenseren voor de gestegen zorgkosten” – het voorbeeld is willekeurig gekozen uit het debat van gisteren – werkt dan niet. Dat is net zoiets als een ‘leuk feestje’. Mijn definitie van ‘leuk’ kan heel goed verschillen van die van u, lezer. In zo’n geval werkt het dan ook veel beter om concreet man en paard te noemen:  voor een gezin met één kostwinner die een minimumloon verdient van @ netto per maand betekent dit het volgende …. (volgt de specificaties in eruo’s per maand). San krijgen luisteraars en kijkers plaatje sin hun hoofd. Dan pas begrijpen ze het écht.

Boodschap

Een goed inhoudelijk en voldoende concreet verhaal maken kost veel (voorbereidings)tijd. Dat geldt vooral een begrijpelijke vertaling maken van abstracte, complexe onderwerpen . Ik denk dan aan: Europa, de Zorg, de Hypotheekaftrek, verhoging van de AOW-leeftijd, versoepeling van het Ontslagrecht, etc. Maar wie de moeite neemt die tijd erin te steken, krijgt een grote beloning: kiezers begrijpen de boodschap veel sneller en zelfs moeilijke maatregelen vinden dan weerklank. Zeker wanneer die inhoudelijke boodschap met verve, met passie en overtuiging wordt gebracht. En dat kan niet anders dan tot meer stemmen leiden.

Nú denken de politici te snel, te gemakkelijk, dat ze concreet zijn geweest. Maar van een ‘leuk’ feestje wordt echt niemand vrolijk: ik in elk geval niet!

Luister hier mijn commentaar terug op ditzelfde lijsttrekkersdebat:

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers