Vaticaan begrijpt niets van leiderschap en imago

Tags: , , , , , , ,

Met de benoeming van Fox-verslaggever Greg Burke tot ‘spindoctor’ probeert het Vaticaan haar leiderschap en imago te redden. Maar met deze stap miskent datzelfde Vaticaan de ernst van de interne problemen. En geeft tevens aan helemaal niets te begrijpen van leiderschap en imago anno 2012. Er is maar namelijk één les te trekken: wat inhoudelijk krom en verrot is kan je niet recht praten. Zelfs een Amerikaanse spindoctor kan dit niet.

Verhaal 

Met verbazing heb ik de berichtgeving gevolgd over deze benoeming. Hoe ver buiten de werkelijkheid van de moderne maatschappij anno 2012 kun je leven wanneer je denkt dat met een beetje regie en ‘leuke’ verhalen het leiderschap van de Paus en het imago van de Rooms-Katholieke Kerk kan worden hersteld? In de moderne informatiemaatschappij kan niemand meer echt ‘regie voren’ op de communicatie. Dankzij de social media en internet praat iedereen mee. En dat is helemaal niet erg. daar kun je juist sterker van worden, mits …. het verhaal dat je vertelt écht, waar, inhoudelijk juist en oprecht is.

Huiskamergeleerde 

Het Vaticaan heeft die trein echter al lang gemist: 1) door te ontkennen dat er wat aan de hand was inzake de ‘misbruik-affaires’, 2) door een oude, vermoeide huiskamergeleerde te kiezen als opvolger van de flamboyante Johannes-Paulus II. Benedictus XVI, alias Josepph Ratzinger, is hel;email geen leidersfiguur. is dat nooit geweest en zal dat ook niet worden. Zijn kwaliteiten liggen immers op een heel ander vlak: diepgravende theologisch-wetenschappelijke studies ondernemen en piano spelen. Dat is heel wat anders dan leiding geven aan een religieus- en staatsapparaat dat de hele wereld omvat.

Kortom: de verkeerde man op het verkeerde moment op de verkeerde plaats met een verkeerd verhaal. Ik wens meneer Burke veel succes – het zal hem niet gaan lukken. http://tinyurl.com/6urau7g

Leave a Reply

Webontwerp: Dedato Ontwerpers